Limira Mare Hotel
EnglishΕλληνικά
Νεάπολη - Λακωνίας
Επικοινωνία +30 27340 22236, +30 27340 22957 E-mail info@limiramare.gr

Η Νεάπολη

Νεάπολη, Ένα Θαλασσινό παραμύθι

Εκατόν δέκα πέντε χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, το πέρασμα στο θαλασσινό τοπίο της Νεάπολης, στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, ολοκληρώνεται με φως, με ανθρώπινες ζεστές εικόνες και με μία all year round ομορφιά. Μια βόλτα στο λιμάνι δίνει την ευκαιρία να δεις την «περίληψη» αυτής της πόλης από απόσταση. Από εδώ ξεκινούν δρόμοι και ασβεστωμένα σοκάκια που οδηγούν σε ολάνθιστες αυλές, καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια και εκκλησάκια. Εδώ οι παρέες βγάζουν τραπεζάκια έξω και σερβίρονται ουζοποικιλίες ενώ το υγρό στοιχείο δημιουργεί την τέλεια αντίθεση καθώς τα χωριουδάκια των Βατίκων «αγκαλιάζουν» περιμετρικά την περιοχή των Βοιών άλλοτε επιβλητικά και άλλοτε γαλήνια.

Η Νεάπολη ή Βοιές γνώρισαν τη μεγαλύτερη ακμή τους κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους όταν ανήκαν στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων. Το όνομα Βάτικα (Βοιάτικα) θα προσδιορίσει την ευρύτερη περιοχή καθώς η ονομασία μαρτυρείται σε ενετικά έγγραφα του 15ου αιώνα. Η σημερινή πόλη άρχισε να χτίζεται το 1837 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμαχ για να αποτελέσει την πρωτεύουσα της περιοχής. Σήμερα η εξαιρετική τουριστική υποδομή (χώροι φιλοξενίας, μεταφορές, διασύνδεση με τα νησιά, πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, ταβερνάκια, ουζερί, καφέ, μπαρ) διασφαλίζει πολλές και διαφορετικές επιλογές οι οποίες καθιστούν την Νεάπολη τοπίο πολλαπλής ανάγνωσης.

Γιατί στην Νεάπολη ξεκινάς για να πας. Να βουτήξεις στις κρυστάλλινες θάλασσές της, να βολτάρεις στα ήσυχα σοκάκια της, να εξερευνήσεις τα χωριά της, να ανακαλύψεις «απάτητες» ειδυλλιακές διαδρομές, να ταξιδέψεις νοερά στους θρύλους και στις παραδόσεις της, να δεις φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα, να απολαύσεις τοπικά εδέσματα (τσαΐτια με κατσικίσιο τυρί και δυόσμο, κολοκυθόπιτα, τουλουμοτύρι, σαμουσάδες, δίπλες, κουραμπιέδες), εκλεκτά οινοποιήματα (Πετρουλιανός, Θράψα, Κυδωνίτσα), ψάρια και θαλασσινά της περιοχής, αλλά και να μετρήσεις «συναπαντήματα» ψυχής με τους φιλόξενους -θαλασσινούς κυρίως στο επάγγελμα- Βατικιώτες.

Δίπλα στο άγαλμα του Βατικιώτη θαλασσινού (έργο του γλύπτη Βαγγέλη Μουστάκα) ή στο ναό της Αγίας Τριάδας στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να προσθέσετε όποιο επίθετο θέλετε. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα χαθεί στη τουριστική αδιαφορία. Εδώ (και από εδώ) θα «καδράρετε» την Νεάπολη η οποία αποτελεί ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σας. Οι λεπτομέρειες θα κάνουν τις αποδράσεις σας μεγάλες και μοναδικές: το άγριο τοπίο του Κάβο Μαλιά, ο ανακαινισμένος Φάρος του, τα ξωκλήσια και τα ασκηταριά του «Μικρού Άγιου Όρους», το απολιθωμένο δάσος, η βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι, το σπήλαιο της Καστανιάς ηλικίας τριών εκατομμυρίων χρόνων. Το μαγευτικό Παραδείσι, ο υγροβιότοπος της λίμνης Στρογγύλης, το Κάστρο τις Αγίας Παρασκευής με την ασύγκριτη θέα, το Λαφονήσι με τις εξωτικές παραλίες, τα ονειρικά Κύθηρα, η ξεχωριστή Μονεμβασιά καθώς και άλλα κομμάτια του τόπου που θα ανακαλύπτετε καθημερινά. Γιατί στα Βάτικα αξίζει να αφιερώσετε χρόνο. Να τα εξερευνήσετε, να τα ζήσετε, να τα θαυμάσετε.